Introducere
Aceasta rubrica este alcatuita din ceea ce a ramas din fosta pagina Arte dupa ce sectiunile Film, Film Documentar si Muzica au fost extrase din aceasta formand pagini de sine statatoare , este asa cum vedeti plapanda deocamdata, ma gandesc la upgraduri, continuari, dezvoltari.
Primele noutati sunt anuntate pentru sectiunea dedicata marilor muzee de arta Europene...
Next To Come:
Louvru
Musei Vaticani
DRAMA
19 Octomber 2010
3 Short dramas - deocamdata scurte comentarii pentru trei carti de buzunar :
1.Christopher Marlowe - Istoria tragica a doctorului Faustus
2. G. Bernard Shaw - Pygmalion ;
3. Samuel Beckett - Asteptandu-l pe Godot;
1. Christopher Marlowe - Istoria tragica a doctorului Faustus (1604) ;
Asa cum se stie Christopher Marlowe a fost un poet elisabetan contemporan cu William Shakespeare cu o biografie misterioasa si trebuie spus ca exista semne de intrebare chiar si asupra partii cunoscute a vietii acestuia: "Marlowe has often been described as a spy, a brawler, a heretic and a homosexual, as well as a "magician", "duellist", "tobacco-user", "counterfeiter" and "rakehell" " (wikipedia).
Asadar conform Wikipedia preluand alte surse de informatii privitoare la viata misterioasa a acestuia " Marlowe a fost descris ca fiind spion, scandalagiu, eretic si homosexual, la fel ca magician, duelist, fumator (inrait probabil! ) falsificator si un om decazut (sau imoral). Exista putine dovezi despre toate acestea si inca si mai mult pana si moartea acestuia este invaluita in mister - a fost acuzat ca este eretic si asasinat prin injunghiere cateva zile mai tarziu in imprejurari neclare...Cat priveste povestea lui doctor Faustus aceasta preia tema germanica cunoscuta inca din secolul 4 A.D. a carturarului care isi vinde sufletul diavolului pentru cunoastere si putere.O piesa interesanta - in varianta lui Marlowe Faustus este inclinat intr-un fel spre final sa revina asupra deciziei insa nu mai poate si nu mai are timpul necesar pentru ca lucifer precipita lucrurile. La fel de interesanta este batalia care se da asupra sufletului lui - Faustus este insotit in fiecare ceas al vietii de catre un grup de spirite bune care incearca sa-l sfatuiasca sa renunte si un altul de spirite rele care il imping spre pierzanie si mai retin aici momentul cand Faustus asista la spectacolul pregatit pentru el de catre Lucifer si Mefistofel -cu cele 7 pacate capitale trecandu-i prin fata ochilor ca la un fel de parada a modei decaderii, un fel de banda ruland imaginile pierzaniei si decaderii ...
2. G. Berard Shaw - Pygmalion (1912);
Citesc acum cate ceva despre G. Berard Shaw pentru a face aceasta introducere - am uitat sau nu am stiut unele lucruri -nimic special si aflu spre exemplu ca este cofondator al London School of Economics una dintre cele mai prestigioase lacasuri de invatamant din lume lucru pe care nu il stiam si iarasi aflu ca Shaw este singurul om caruia i-au fost decernate in acelasi timp premiul Nobel pentru literatura si un premiu Oscar pentru contributia la ecranizarea cartii pe care o voi aminti (mai degraba decat comenta ) eu aici si anume Pygmalion.Tema cartii este un pariu facut de un profesor de fonetica (un expert in limbi si lingvistica) care promite sa invete o tanara de origine non-nobila sa vorbeasca limba engleza astfel incat sa poata trece drept o ducesa . In acelasi timp a trece drept ducesa incumba comportamente specifice clasei sociale, maniere si o cultura demna de inalta societate. Totul in timp de 6 luni. Elizabeth Doolittle - caci asa se cheama tanara noastra este plina de talent, detine ceva sarm si ceva nobil innascut si la sfarsit trece si acel examen care incoroneaza saltul peste clasele sociale pana la inalta societate spre mandria profesorului.
3. Samuel Beckett - Asteptandu-l pe Godot (1953);
Beckett (la fel ca si Shaw tot de origine irlandeza) este cunoscut pentru teatrul sau absurd, opera foarte influenta, foarte premiata si foarte discutata. Poate pentru publicul din Romania este important faptul ca a fost prieten cu Emil Cioran.Asteptandu-l pe Godot - o piesa absurda avand doua caractere principale - Vladimir si Estragon care stau si il asteapta pe un anume Godot. Fara sa se stie prea bine de ce , ce au in comun, ce rost are toata asteptarea. Ei bine apar pe rand tot felul de alte personaje cu roluri secundare si la sfarsitul fiecarei conversatii cei doi protagonisti se gasesc intr-o ipostaza re- autodefinitorie - adica nu stiu ce fac si ce au de facut in continuare asa ca continua sa-l astepte pe Godot. Pana la final ... am vazut n interpretari nu e intentia acestui scurt comentariu de a comenta in vreun fel aceste scurte drame asa ca inchei aici si revin cand o sa fie timp...
MUSEUMS
1. Kunsthistorisches Musem (wien -visited in April 2010)
2. Milano - Museo de arte moderna.
1. Kunsthistorisches Musem (wien -visited in April 2010)
Trecand peste banalitati, muzeul de arta din Wien are 3 sectiuni fundamentale :
- o sectiune dedicata egiptului si romei antice , luxurianta si incredibil de diversa in exponate.
- o sectiune dedicata picturii italiene (si putin spaniole)- Tizian, Coreggio, Veronese, Giorgione, Rafael, Caravagio si cativa dintre mestrii spanioli cum sunt Velasquez sau Zurbaran
- in sfarsit o sectiune dedicata picturii olandeze(si pe alocuri germane): Van Eyek, Holbein, Bruegel, Van Dick, Rubens (cred ca sunt 4 camere imense tixite cu Rubens) , Rembrandt si cativa germani (cel mai important Duhrer). Timp de vizita : mi-a luat 4 ore. Costa 12 euro. Este plasat pa Mariahilferstrasse -15 minute pe jos de la Westbahnhof -gara de west din Wiena. Fata in fata cu acesta (sunt doua cladiri imense dedicate lui Franz Joseph care strajuiesc piata de la intrarea in castelul Hofburg )- se gaseste muzeul de istorie naturala.
2. Milano - Museo de arte moderna.
Ceva exceptional ! - este vorba de muzeul de arta moderna din Milano care adaposteste mai multe galerii de mare valoare, datand in principal din secolele 18-19 (in principal era napoleoniana dar nu numai...) care poate fii, pana cand veti ajunge pe aici, vizitat complet si in mod virtual:
Andreea Appiani, Francesco Hayez, Domenico Induno, Bianchi Mosè sunt doar cateva nume din repertoriul cu valoare unica care poate fii gasit aici.
Linkurile sunt in partea stanga a paginii, sunt trei etaje acolo si... frumosul se vede!
Incursiuni in frumos, astazi
D'orsay (Paris)
04.03.2012
Muzeul D 'orsey este un muzeu Parizian gazduit de un edificiu istoric fermecator , o cladire costruita in perioada 1848 - 1915 care a fost inainte de a deveni muzeu gara D'orsey, se afla pe marginea stanga a Senei (venind dinspre Notre Dame), muzeul este o colectie masiva si deosebit de importanta de pictura, sculptura, obiecte de mobilier, decoratiuni si fotografie. Pentru un tur artistic Parizian, daca hotarati sa faceti asa ceva, se recomanda cred sa faceti o vizita combinata a muzeelor Louvru si D Orsey (cel putin cele doua) si spun asta pentru ca D'orsey completeaza excelent ceea ce puteti vedea la Louvru - un muzeu constituit artistic pe ceea ce se numeste arta clasica si pre-clasica ( chiar daca include si obiecte de arta din alte timpuri), ei bine, muzeul D'orsey vine cu un surplus sau o completare de lucrari impresioniste si post-impresioniste continand cea mai mare colectie de lucrari ale unor mari pictori impresionisti cum au fost Monet, Manet, Degas, Renoir, Cezanne, Seurat, Sisley, Gaugain sau Van Gogh din lume . Am selectat pentru dvs. cateva lucuri care mi-au retinut mie atentia in mod special, am facut si personal cateva fotografii,foarte putine insa, pentru ca spre deosebire de Louvru in muzeul D 'orsey fotografiatul este interzis, oricum nu am posibilitatea sa le public acum, astfel incat am sa folosesc cateva linkuri spre aceste opere, vizionare placuta (folositi click pentru a mari)! (Am folosit pentru aceasta introducere wiki fara a traduce insa de acolo si in graba si copiind de acolo am fost in stare sa scriu monstrozitatea ca Muzeul se gaseste pe partea stanga a Senei :)). Inchei cu observatia ca, din nefericire calitatea fotografiilor lasa de dorit aproape intodeauna (aproape independent de calitatea tehnica a aparatelor cu care au fost realizate), cateva dintre aceste panze au dimensiuni realmente impresionante, 4, 5 m sau mai mult, este greu sa ai un contact cat de cat corect cu incredibila bogatie de detalii si culori a acestor opere, chiar si asa, iata cateva:
Discipolii Pierre si Jacques alergand la sfantul mormant